Vi tar imot dine gamle klær!

I alle våre butikker kan du levere inn dine ferdigbrukte eller utslitte tekstiler for gjenbruk og resirkulering. På den måten kan vi sammen sørge for at tekstiler ikke blir til avfall og samtidig spare på jordens ressurser.

Hvert år kastes hundretusenvis av tonn med klær, sko og andre tekstiler sammen med vanlig husholdningssøppel og brennes eller havner på avfallsplassen – helt unødvendig. Det vil vi hos KappAhl endre på! Nesten alle tekstiler som kastes kan tas vare på og utnyttes videre. For å gjøre det enkelt for deg å gjøre mer bærekraftige valg tar vi imot alle tekstiler som du har slitt ut eller er gått lei av. Care and Rewear!

 

Slik gjør du:

  1. Fyll en eller flere poser med tekstiler og ta dem med til en KappAhl- eller Newbie-butikk. Vi tar imot alle typer klær, interiørtekstiler, accessories og sko så lenge de er tørre og ikke svært skitne. Det gjør imidlertid ingenting om de er ødelagte!
  2. Vis frem posen eller posene til personalet i kassen og legg dem i innsamlingsbeholderen.
  3. Som takk får du en verdisjekk på 50 kroner per pose som du kan bruke neste gang du handler nye klær i en av våre butikker for over 300 kroner. Du kan levere inn én eller flere poser av gangen.

 

Hva skjer etterpå?

Klærne vi samler inn transporteres til et sorteringsanlegg utenfor Berlin. Der vurderes de ut ifra sitt potensial – mer enn halvparten kan faktisk gjenbrukes i eksisterende tilstand, noe som er det aller beste for miljøet. De andre tekstilene kan som oftest resirkuleres og fibrene blir til nye tekstilprodukter som kluter eller isolering. Den lille mengden tekstiler som verken kan gjenbrukes eller resirkuleres brennes opp for energigjenvinning.

Vi er aktive i en rekke forskningsprosjekter for å utvikle nye sirkulære metoder, for eksempel ved å resirkulere gamle tekstiler i større skala. Vårt mål for fremtiden er at enda flere resirkulerte tekstilfibre skal bli til nye KappAhl-plagg!

4 Spørsmål om tekstilinnsamling til KappAhls bærekraftsjef Fredrika Klarén

 

1. Hvorfor samler KappAhl inn tekstiler?

– Hvert år konsumerer verdens befolkning naturressurser som tilsvarer 1,6 jordkloder. Regnestykket går ikke opp og vi må omstille oss til et mer bærekraftig ressursforbruk. Vi innen motebransjen har et ansvar for å veilede våre kunder og sørge for at flere tekstiler samles inn for å gi den så lang levetid som mulig. Gjennom vår tekstilinnsamling i butikk gjør vi det enkelt for kunden å medvirke til at sirkelen sluttes og sørger for at innsamlede tekstiler kommer til nytte i stedet for å kastes som søppel.

 

2. Er det faktisk mulig å gjøre noe med ødelagte gamle plagg?

– Absolutt, vi kan gjøre mye! Til og med et par hullete sokker har en verdi og kan få et forlenget liv. I dag kan det som er ødelagt males opp og bli til nye tekstilprodukter.

 

3. Hva skjer med tekstilene som kundene leverer inn til dere?

– Hver dag kommer det inn flere hundre tonn tekstiler til vår samarbeidspartner I:Collects sorteringsanlegg i Berlin, inkludert de tekstilene vi samler inn. I:Collect sender cirka 60 prosent av tekstilene til second hand-markedet og har som fokus å maksimere verdien og livslengden på hvert plagg. Second hand-markedet for klær er global og de innleverte plaggene kan for eksempel ende opp på et marked i Mosambik, i en vintagebutikk i Japan eller hos en hjelpeorganisasjon som UNHCR. Det som ikke kan gjenbrukes kan resirkuleres til tekstilprodukter som kluter eller isoleringsmateriale. Noen få prosent, som ofte består av metallknapper og liknende, kan ikke resirkuleres må derfor brennes for energigjenvinning. I:Collect er veldig flinke til å ikke la noen ressurser gå til spille. Til og med tekstilstøvet fra produksjonen kommer til nytte – det lager de briketter av.

 

4. Hva kreves for at motebransjen skal slutte sirkelen og lage nye klær av de resirkulerte tekstilene?

– Innsamling og innovasjon. Tekstiler må samles inn i stor skala og behandles på riktig måte. Vi må også finne løsninger for hvordan tekstiler skal resirkuleres for å kunne benyttes i mote- og hjemmeinnredningstekstiler. I dag ”down-cycles” de fleste tekstiler som resirkuleres, de blir altså til produkter med lavere verdi som kluter og isolasjonsmateriale. Det er uansett bedre enn at de brennes opp, men ikke bra nok. Heldigvis gir forskningen oss håp! Jeg tror at vi snart vil kunne produsere helt nye KappAhl-produkter av de resirkulerte tekstilene.